نقد و بررسی PlayStation 5
با توجه به نزدیک شدن به زمان عرضه کنسولهای نسل نهم و آغاز این نسل، کم کم بحث نقد و بررسی کنسولهای جدید و تواناییشان به میان می آید. در این مقاله قصد داریم به بررسی کنسول محبوب PlayStation 5 بپردازیم که در آستانه عرضه است و نقات قوت و ضعف آن را با هم مرور کنیم. در ادامه همراه وبسایت نوین اسپات باشید.
در نسل قبل، کنسول سونی یعنی پلیاستیشن 4 به موفقیت عظیمی نسبت به رقبایش رسید. به عقیده بسیاری، کنسول نسل نهمی سونی نیز قرار است همانطور باشد. حداقل از نظر اندازه که بسیار بزرگتر از رقبا و کنسولهای دیگر است! گرچه با وجود ظریف و کوچک نبودن، PlayStation 5 این ضعف با پتانسیل و تواناییهای جذابش جبران میکند. از نمونه آن میتوان به هارد SSD بسیار سریع و کنترلر جدید و کاملاً متفاوتش، اشاره نمود که برخلاف نسلهای قبل، اسم DualShock را یدک نمیکشد و حال به DualSense تبدیل شده است که خود نشانی از جهش و تغییر است. ممکن است همه افرادی که قصد کوچ کردن به نسل نهم را دارند به دلیل نداشتن تلویزیون یا مانیتورهای مناسب نتوانند از پتانسیل کامل آن استفاده کنند و به درستی رفتن با نسل بعد را حس نکنند. با این حال، کنترلر PlayStation 5 سعی دارد حس جهش به نسلی جدید را به تک تک بازیبازان اعمال کند. ویژگی معروف Haptic Feedback آن، به طرز استثنایی متفاوت و جذاب است و حس بازی کردن و لذت بردن را از آن را به شکلی جدید و نو به شما تزریق میکند. تا تجربه استفاده از آن را نداشته باشید، به راستی هیچ توضیح و توصیفی نمیتواند درکتان از آن را یاری کند.
برخلاف اکثر کنسولهایی که میشناسیم، PlayStation 5 یک قطعه کامل و سرهم نیست بلکه از چهار قطعه مجزا تشکیل شده است. ساختار کنسول به این صورت است که دو قطعه پلاستیکی سفید رنگ، کنارههای آن را در بر گرفته و در وسط این دو، مانند ساندویچ بخش سیاه رنگ کنسول واقع است. در جعبه آن نیز، یک استند قابل جدا شدن وجود دارد. قسمت عقبی آن نیز که جایی برای خروج گرما است، جذاب و زیبا طراحی شده و به هیچ وجه آزار دهنده نیست. به نظر میرسد ظاهر کنسول تا حد زیادی میتواند برای اکثر افراد راضی کننده باشد. گرچه ممکن است گوشههای سفید رنگ بالایی آن برای بعضی افراد اذیت کننده باشد. قرار دادن آن درون یا بر روی میز تلویزیون، ممکن است بیش از سایر کنسولها جلب توجه کند زیرا امروزه تلویزیونها، مانیتورها، بلندگوها و اکثر وسایل این چنینی سیاه طراحی شده و داشتن شی بزرگ و سفید رنگی مانند PlayStation 5 میتواند به راحتی جلب توجه نماید. نسبت به سایر تکنولوژیهای امروزه که بر ساده بودن طرحشان تاکید دارند، راهکار متفاوتی را در بر گرفته است که ممکن است برای عدهای خوشایند و برای عدهای ناخوشایند باشد. در نسخه 499 دلاری آن، در جلو درایو بلوری را شاهد هستیم. یک پورت USB Type A با سرعت بالا و نیز در زیر آن یک پورت USB Type C با سرعت بالا دیده میشود. در زیر آنان نیز مانند هر کنسولی شاهد دکمه Eject جهت خارج کردن دیسک و نیز دکمه پاور هستیم. این دو دکمه دقیق مانند هم طراحی شدهاند ولی دکمه Eject تا حدی کوچکتر از دکمه پاور میباشد. این نیز میتواند برای کسانی که کارایی دکمهها را ممکن است فراموش کنند بسیار مفید است. در پشت آن، شاهد قسمت ورودی کابل برق، یک پورت HDMI، دو پورت USB Type A با سرعت بالا و یک پورت Ethernet جهت اتصال کابل LAN هستیم.
استندی که در جعبه PlayStation 5 قرار دارد، برای این که کنسول را به صورت عمودی قرار دهیم ضروری است زیرا طراحی کنسول قطعاً عمودی قرار دادن آن را بدون استند، با مشکل روبرو میکند. برای قرار دادن آن به صورت افقی نیز باز هم از استند استفاده میشود که بر روی کنارههای آن محکم شده و کنسول را نگه میدارد. البته در این حالت کنسول ثابت نیست و ممکن است در صورت تماس، شاهد تکان خوردن آن باشیم. البته این مشکل خاصی نیست زیرا کنسولها تا جایی که ممکن است باید ثابت سرجایشان نگه داشته شوند و کسی نسبت به جابجایی آنان اقدام نمیکند. برای قرار دادن آن به صورت عمودی، به یک پیچ نیاز دارید که همراه خود استند بوده و آن را به قسمت پایینی کنسول وصل مینماییم. وصل کردن آن نیز بسیار ساده بوده و حتی با دست انجام میشود و نیازی به پیچ گوشتی نیست. به غیر از طراحی ظاهری، اندازه PlayStation 5 ممکن است برای افرادی آزار دهنده باشد. اگر آن را عمودی قرار دهید، حدود 40 سانتی متر ارتفاع دارد و در صورت قرار دادن به شکل افقی، طولش به 39 سانتی متر میرسد و حدود 11 سانتی متر نیز ارتفاع دارد! این حتی از نسخه اصلی پلیاستیشن 3 و نسخه اولیه ایکس باکس وان نیز بزرگتر است! حتی از قرار دادن دو پلیاستیشن روی هم نیز بزرگتر است. به دلیل این اندازه بزرگ، ممکن است قرار دادن آن درون میز یا حتی روی آن، برای بعضی مشکل ساز باشد.
سیستم عامل کنسول کاربردی، راحت و چشم نواز است. در ابتدا پیشنهاد میشود که پلیاستیشن 4 و PlayStation 5 را به یک اینترنت مشترک وصل کنید تا کار انتقال فایلهای ذخیره، محتوای دانلودی و اطلاعات حساب پلیاستیشنتان شروع شود. قابل ذکر است که این فرایند ممکن است طول بکشد. میتوانید به غیر از این کار، از یک هارد اکسترنال استفاده کنید که عناوین پلیاستیشن 4 نیز بر روی آن موجود باشند. با وصل کردن آن، کنسول جدید میتواند به کل بازیهایتان به راحتی دسترسی داشته باشد. در رابط کاربری جدید، به راحتی میتوانید در بین لیست بازیهایتان جستجو کنید. جالب است بدانید عناوین پلیاستیشن 4 نیز با ذکر اسم PS4 از سایر عناوین جدا شدهاند. عجیب این است که در بخش جستجو، حتی قسمتی برای بازیهای پلیاستیشن 3 نیز وجود دارد که البته خالی میباشد. در نگاه کلی و بعد از مدتی استفاده، تفاوت فراوانی میان کلیت این رابط کاربری و رابط کاربری پلیاستیشن 4 دیده نمیشود اما قطعاً از هر نظر ظریفتر و سریعتر جلوه میکند. فشردن دکمه پلیاستیشن بر روی کنترلر، باعث ورود به منوی Control Center میشود که شبیه Taskbar در ویندوز است. رفتن به قسمت دانلودها و یا چک کردن آنلاین بودن دوستانتان در پلیاستیشن 4 با دکمه فشردنهای زیادی همراه بود و باید از قسمتی به قسمت دیگر میرفتید. قابلیت Control Center در PlayStation 5 این امر را بسیار آسانتر کرده و با فشردن تنها یک دکمه، به کلیه این اطلاعات دسترسی دارید. تفاوت دیگر با رابط کاربری پلیاستیشن 4، کارتها هستند که در صورت فشردن دکمه پلیاستیشن ظاهر میشوند. بسیاری از آنان کاربرد زیادی ندارند و یا اخبار و اطلاعات و مقالات مربوط به بازیهای مورد علاقهتان هستند یا اسکرین شاتهای مختلف هستند. گرچه کارتهایی به نام فعالیتها نیز به چشم میخورند که به نظر به درد بخور میآیند. برای مثال در آنان ذکر شده که چقدر با به پایان رساندن یک مرحله یا ماموریت فاصله دارید. همچنین قرار است اشارات و راهنماییهای کوتاهی مربوط به بازیها نیز در آن جا قرار داده شود. برای مثال، عنوان Demons Souls قرار است بیش از 180 ویدئو راهنما داشته باشد که اگر در جایی به مشکل برخوردید، از طریق آنان راه حل را بیابید. پتانسیل استفاده از این بخش در دست توسعه دهندگان قرار دارد و امیدواریم کاربردها و ویژگیهای جذابی برای این قابلیت را در بازیها قرار دهند. از دیگر قابلیتهای رابط کاربری میتوان تغییر عملکرد دوربین، تماشای بازی دوستانتان به صورت آنلاین هنگامی که خودتان نیز بازی میکنید و حتی چت کردن با آنان اشاره نمود.
یکی از بزرگترین جهشهای نسل جدید، استفاده از هاردهای SSD به جای هارد درایوهای معمولی است. این کار باعث میشود زمان صفحات لودینگ به شکل قابل توجهی کاهش یافته و حتی لود تسکچرها درون بازیها بسیار سریعتر صورت بگیرد. هارد PlayStation 5 میتواند در یک ثانیه 5.5 گیگ اطلاعات را بخواند که بر روی کاغذ، دو برابر سریعتر از کنسول Xbox Series X است! این یعنی میتوان تنها در عرض حدودا 45 ثانیه، کنسول را روشن کرد و وارد بازیی همانند Spider-Man Miles Morales شد! تا بالا آمدن بازی ممکن است مدتی طول بکشد اما وقتی وارد منوی بازی شده و قصد لود کردن و وارد شدن به گیمپلی را دارید، عملاً در یک چشم بهم زدن این فرآیند انجام میشود. بعد از نسلها منتظر ماندن پشت صفحههای لودینگ و خواندن راهنماییهای آنان، میتوان این امر را پیشرفتی گسترده دانست.
علاوه بر هارد SSD بسیار سریع، کنترلر جدید نیز بسیار هیجان انگیز است. شاید در نگاه اولیه، به DualShock4 شباهتهایی داشته باشد اما اگر با آن کار کنید، متوجه میشوید که بسیار متفاوتاند. طراحی ظاهری آن مانند خود PlayStation 5 بوده و از نظر اندازه نیز کمی بزرگتر از DualShock 4 است. البته قطعاً میتوان آن را بسیار زیباتر از کنترلر قبلی دانست. دکمههای Options و Create نیز نسبت به DualShock 4 برآمدگی بیشتری داشته و فشار دادن آنان راحتتر از پیش است. این کنترلر، یک میکروفون داخلی نیز دارد که شما را از هدست بی نیاز میکند. اما هنوز هم بر روی آن یک جک 3.5 میلیمتری برای اتصال هدستهای مختلف وجود دارد. پورت شارژ آن نیز USB Type C میباشد. تفاوت عمده آن، در کاربردش و مخصوصاً قابلیت Haptic Feedback است. ویبرههای مختلف آن در هر قسمت از بازی، میتواند از یک دست به دست دیگرتان منتقل شده و حالتهای بسیاری از ویبره در آن وجود دارد. دکمههای L2 و R2 نیز به لطف قابلیت Adaptive Trigger حس واقعی بازی کردن را به شما القاء کرده و در شرایط خاص، فشردن آنان مشکلتر از قبل میشود. بازی Astro’s Playroom که بر روی کنسول نصب شده، عنوانی کاملاً مناسب برای تست کردن قابلیتهای این کنترلر جدید میباشد. به عقیده بسیاری، کنترل DualSense جهش بزرگی محسوب شده و در بین پیشرفتهای کوچک و حتی بیاثر امروزه، میتواند بسیار راضی کننده و متفاوت باشد.
در بحث قدرت و توانایی، امسال کنسول مایکروسافت یعنی Xbox Series X حدود 20 درصد قویتر از PlayStation 5 ظاهر شده است. البته این تفاوت در حال حاضر بی معنی است و تا هنگامی که به تست کردن بازیهای ترد پارتی بر روی هر دو کنسول و نیز چک کردن دقیق عملکرد اجرایی آنان پرداخته نشود، این تفاوت فقط در حد عدد خواهد بود. علاوه بر این، PlayStation 5 میتواند تعدادی از عناوین را نیز با نرخ فریم 120 بر ثانیه اجرا کند؛ البته اگر تلویزیون 4K شما توانایی پردازش آن را داشته باشد. این که ارتقای نرخ فریم مهمتر باشد یا رزولویشن، امری کاملاً سلیقهای است و برای برخی بازی کردن به صورت 60 فریم در همان کیفیت 1080 بسیار جذابتر از کیفیت 4K است و عده دیگری نیز ترجیح میدهند بازی را به صورت 30 فریم ولی بر روی کیفیت 4K تجربه نمایند. برای مثال، بازی Spider-Man Miles Morales به شما توانایی انتخاب بین 30 فریم و کیفیت بالا از قبیل تکنولوژی Ray Tracing و سایر افکتهای نوری و یا تجربه بازی به صورت 60 فریم ولی بدون این تکنولوژیها را میدهد.
با توجه به قدرت و کارایی آن، کنسول PlayStation 5 تا حد زیادی بی سر و صدا بوده و در تستی که در IGN انجام شده، فنهای کنسول در دمای 58 درجه صدایی برابر با 44 دسیبل تولید میکنند که حتی نسب به پلیاستیشن 4 پرو نیز بسیار بهتر است زیرا همین کنسول در چنین دمایی، سر و صدایی واقعاً زیاد ایجاد میکند که برای برخی افراد میتواند آزار دهنده باشد.
یکی از ویژگیها و نقاط قوت PlayStation 5 که همان هارد SSD بسیار سریعش است، یکی از نقاط ضعفش نیز میباشد. بر روی جعبه ذکر شده که از حجمی برابر با 825 گیگابایت برخوردار است ولی مقدار حجمی که برای نصب بازیها میتوانید استفاده کنید تنها 667 گیگابایت است که تا حدی کمتر از 802 گیگابایت حجمی است که Xbox Series X در دسترس بازیباز قرار میدهد. بستگی به بازیهایی که نصب میکنید و این که عناوین نسل آینده نیز مانند این نسل هستند یا خیر، شاید حداکثر 10 تا 12 بازی را بتوان همزمان بر روی کنسول نصب کرد. همانطور که ذکر کردیم، میتوان از هارد اکسترنال که ممکن است در گذشته برای پلیاستیشن 4 استفاده کردید در PlayStation 5 نیز استفاده کنید اما از این طریق تنها بازیهای پلیاستیشن 4 را میتوانید اجرا کنید و خود بازیهای PlayStation 5 فقط بر روی هارد داخلی کنسول نصب میشوند. میتوانید به راحتی یکی از صفحات کنسول را جدا کرده و یک SSD دیگر جهت افزایش حجم بر روی دستگاه نصب کنید اما در حال حاضر هیچ SSD که تاییدیه سونی را دریافت کرده باشد در بازار موجود نیست و فعلاً باید با همان 667 کنار بیایید. البته قابلیت ذخیره بازیهای PlayStation 5 بر روی هارد اکسترنال نیز وجود دارد اما برای تجربه آن، باید دوباره به SSD داخلی کنسول منتقل شوند. این مسئله ممکن است در صورتی که بازیهای زیادی را بر روی کنسول داشته باشید، آزار دهنده باشد.
جمع بندی
نقاط قوت
- سخت افزار قدرتمند
- کنترلر DualSense
- رابط کاربری جذاب
نقاط ضعف
- فضای کم ذخیره
- قیمت نسبتا بالا
دیدگاه کاربران
0 دیدگاهاولین نفری باشید که نظر میدهد...
پاسخی بگذارید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *